Sałaty z prażonymi orzechami laskowymi i suszonymi morelami

Sałaty z prażonymi orzechami laskowymi i suszonymi morelami zaskoczą Was smakiem i łatwością wykonania. To świetny dodatek do wielu dań takich jak na przykład tarty lub jako sałatka niezależna :-)

Prażone orzechy laskowe nabierają całkiem innego smaku, a połączone z rukolą i słodkimi suszonymi morelami stanowią niebywałą kompozycję. Zimą mamy spory wybór sałat (rukola, roszponka, endywia, rzymska, cykoria). Warto z tego skorzystać i przygotować tę zaskakującą w smaku sałatkę.

Wbrew obiegowym opiniom, sałaty zawierają sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim są bogate w chlorofil (podobnie jak wszystkie warzywa zielone), który oczyszcza organy wewnętrzne i krew z toksyn, dostarcza żelaza, zwiększa zasadowość organizmu. Cząsteczki chlorofilu są bardzo podobne do cząsteczek hemu, występujących w krwi. Jeśli ktoś jest zainteresowany bardziej szczegółowymi informacjami na temat znaczenia chlorofilu dla naszego zdrowia, proponuję zajrzeć tutaj.

Przepis zainspirowany podobnym z tej książki.

 

 

SKŁADNIKI

– dowolne zimowe sałaty o ostrym smaku (rukola, roszponka, szpinak)

– niesiarkowane morele

– orzechy laskowe

– pestki słonecznika

– dobrej jakości ocet malinowy (ja używam octu Vom Fass na zdjęciu poniżej)

– oliwa z oliwek

– opcjonalnie: świeżo zmielony pieprz

 

KROKI

1. Sałaty umyć, osuszyć, wymieszać w misce.

2. Suszone morele pokroić w wąskie paski. Słonecznik uprażyć na suchej patelni od czasu do czasu mieszając. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i otrzeć ze skórki. Wszystko domieszać do sałat.

3. Przygotować dressing z oliwy i octu w proporcji 1 część octu i 2 części oliwy. Korzystam z tricku Jamiego Olivera i przygotowuję dressing w małym słoiczku – wlewam i wsypuję wszystkie składniki, zakręcam i porządnie wstrząsam słoikiem. Smakuję i polewam sałatkę tuż przed podaniem. Dressing powinien mieć wyrazisty smak – lekko słodki i lekko słony (tej sałatki nie solę ani nie dosładzam dodatkowo, ocet i oliwa w zupełności wystarczą).

Wariant: Wkroić dojrzałe mango

Przepis dodaję do akcji:

Wegetariański obiad IV

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *