Seler z rozmarynem i migdałami

Dzisiaj dzielę się świetnym przepisem na seler z rozmarynem i migdałami. Seler to warzywo powszechnie niedoceniane, pomimo swoich fantastycznych właściwości zdrowotnych. W czasach Hipokratesa podawany był ponoć jako środek uspokajający. Z kolei w późniejszych epokach zalecano go jako afrodyzjak. Przede wszystkim seler to skarbnica wartości odżywczych (witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez żelazo i selen) – więcej tutaj. Więcej o właściwościach selera tutaj.

Ogromną zaletą warzyw korzeniowych jest to, że są dostępne w czasie, kiedy inne warzywa na polu nie rosną a przywiezione z innych zakątków świata lub sztucznie hodowane nie smakują tak dobrze jak w sezonie. Polecam taką ciekawą propozycję z tej książki. Nieco zmodyfikowałam i zamiast czosnku jest imbir. Moim zdaniem czosnek dominuje smak i nazbyt chętnie jest dodawany do wielu potraw, więc unikam lub redukuję ilość dodawaną w swoich kuchennych eksploracjach.

 

selerRozmaryn1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

– 1 kg selerów korzeniowych

– 4 gałązki rozmarynu

– 4 cienkie plasterki imbiru

– 40 g płatków lub słupków migdałowych

– coś na czym lubimy smażyć (olej kokosowy lub inny roślinny, lub masło klarowane)

 

selerRozmaryn2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Selery umyć, obrać, wykroić oczka i pokroić na ćwiartki. W osolonym wrzątku gotować ok 15 minut.

2. Rozmaryn opłukać, zerwać listki, imbir pokroić na wąskie słupki, seler przestudzić i pokroić w kostkę o boku 1 cm.

3. Rozgrzać olej i ciągle mieszając przesmażyć płatki migdałowe aż będą pięknie brązowe. Zdjąć z patelni i wrzucić na nią seler z imbirem i rozmarynem i smażyć na średnim ogniu przez 8-10 minut ciągle mieszając. Popierzyć i posolić. Dodać płatki migdałowe i chwilę razem potrzymać na patelni.

4. Podawać na ciepło. Świetnie smakuje jako dodatek do głównego dania, jak i ciepła przekąska.

Przepis dodaję do akcji:
Wspomagam odporność       Wegetariański obiad IV

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *