Sernik na zimno (z tofu) z pieczoną dynią

Ciasta z surowym spodem to moje ulubione desery. Wśród nich najlepszy z najlepszych – spód z orzechów laskowych. Dzisiaj występuje pod sernikiem z tofu z pierzynką z pieczonej dyni. Więc deser prawie jak warzywo 😉

 

tofurnikdynia3 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

Na spód:

– 1 szklanka orzechów laskowych (świeżo wyłuskanych)

– 1/2 szklanki migdałów

– 1/4 szklanki niesiarkowanych suszonych daktyli

– 1/4 szklanki niesiarkowanych suszonych moreli

Na masę:

– 600 g tofu naturalnego

– 0,5 l mleka roślinnego

– 1,5 łyżeczki agaru

– 20 suszonych daktyli

– 2 łyżki ksylitolu (można zastąpić nierafinowanym cukrem trzcinowym)

– 1,5 łyżeczki proszku waniliowego (ziarenek z laski waniliowej)

– 5 łyżek soku z cytryny

Na mus dyniowy:

– dynia

– 2-3 łyżki oleju kokosowy

– łyżka syropu roślinnego

 

tofurnikdynia2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Daktyle i morele namoczyć (osobno porcję na spód i porcję na masę) w ciepłej wodzie przez minimum godzinę.

2. Olej kokosowy rozpuścić i zmieszać z olejem roślinnym. Dynię pozbawić pestek, pokroić na duże kawałki, posmarować miksturą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 40 minut.

3. Orzechy i migdały rozdrobnić w blenderze (ale nie na mąkę, orzechy powinny chrupać w spodzie), dodać odsądzone daktyle i morele i zblendować na jednolitą masę. Masę wyłożyć na spód okrągłej foremki, docisnąć i odstawić do lodówki.

4. Tofu pokroić i zblendować na gładką masę, dodać sok z cytryny, proszek waniliowy i pokrojone (i odsączone) daktyle i dalej blendować.

5. Mleko zagotować, dodać ksylitol i agar i dokładnie wymieszać. Dodać do tofu i ponownie zmiksować na gładko. Wylać na spód i wstawić do lodówki.

6. Odkroić skórę dyni a upieczoną masę zmiksować. Posmakować i ewentualnie doprawić syropem roślinnym lub sokiem z cytryny.

 

tofurnikdynia4 (1 of 1)

 

tofurnikdynia1 (1 of 1)

3 Comments:

  1. Pingback: Gorąca czekolada z pieczoną dynią - ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

  2. Mam na stanie dwa rodzaje tofu: jedwabiste (mori-nu) i naturalne (polsoja) – które polecasz do sernika?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *