Sernik z kaszy jaglanej, bez cukru, bez nabiału, bez glutenu

Sernik z kaszy jaglanej, czyli sernik bez sera, bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia :-)

Sernik2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na formę 26 cm)

Spód:

– 1 szklanka zblanszowanych migdałów

– 2 łyżki tahini

– 10 daktyli

– 1-2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Masa z kaszy:

– 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

– 200 ml mleka kokosowego

– 175 g nerkowców (mniej więcej kubek)

– 1,5 szklanki rodzynek i daktyli (w dowolnej proporcji)

– skórka i sok z 2 cytryn (najlepiej niewoskowanych)

– 2 łyżeczki agar agar

– 1/2 łyżeczki proszku z laski wanilii

Czekoladowy krem:

– 1 dojrzałe awokado

– 2-3 łyżki syropu klonowego (do smaku)

– 2 łyżki surowego kakao

 

Sernik1 (1 of 1)

 

KROKI

Spód:

1. Daktyle zalać wrzątkiem i namaczać na około godzinę.

2. Migdały drobno zmielić w blenderze, młynku do kawy lub urządzeniu szybko- lub wolno-obrotowym. Dodać odsączone daktyle i zmielić wszystko na klejącą masę. Dodać tahini, roztopiony olej kokosowy i ponownie zmiksować.

3. Masę wyłożyć na okrągłą formę 22 centymetrową, uklepać dłońmi i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Masa z kaszy:

1. Nerkowce zalać wrzątkiem na min 30 minut.

2. Zetrzeć skórkę z cytryn, wycisnąć sok i zalać nim miks rodzynek i drobno posiekanych daktyli. Jeśli soku jest za mało, dolać odrobinę wody. Wstawić do lodówki.

3. Kaszę ugotować w proporcji 1-2,5/3, czyli do 2 szklanek wrzątku dodajemy kaszę (można wykorzystać wodę z moczenia daktyli). Zmniejszyć płomień i gotować ok 20 minut pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę.

4. Nerkowce odsączyć i zblendować na gładką masę. Dodać rodzynki i datyle z sokiem i dalej blendować. Dodać kaszę i ponownie blendować.

5. Rozgrzać mleko kokosowe, dodać agar agar, wanilię i często mieszając zagotować. Dodać do masy z kaszy i znowu zblendować. Posmakować i ewentualnie dodać soku z cytryny lub słodkiego. Masę wyłożyć na spód i włożyć do lodówki do zastygnięcia.

Krem czekoladowy:

1. Zbendować awokado, syrop klonowy i kakao.

2. Wyłożyć na zimną masę ‚serową’ i wstawić do lodówki.

1 Komentarz:

  1. No po prostu obłęd <3 Wygląda idealnie! A polewa z awokado sprawia, że ten 'sernik' już skradł me serducho!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *