Skubaniec – świąteczne ciasto z bakaliami

Odkąd pamiętam Skubaniec pojawiał się w naszym domu w każde święta. Dla mnie to bardzo wyjątkowe świąteczne ciasto z bakaliami. Inne słodkie wypieki przewijały się przez lata, ale Skubańcowi nic nie mogło się równać, więc moja mama obok eksperymentów zawsze dbała o to, żeby to sprawdzone ciasto znalazło się na świątecznym stole. Oczywiście Skubaniec, który pamiętam z dzieciństwa pieczony był z mąki pszennej. Nazwa wzięła się od ‚skubania’ masy tak, żeby po upieczeniu powstała kruszonka z kawałków ciasta pomiędzy warstwami bakalii.

 

skubaniec1 (1 of 1)

 

Poniżej znajdziecie przepis na bezglutenowe wydanie tego ciasta w dwóch wersjach – wegańskiej lub wegetariańskiej. Różnica między wersją wegańską a wegetariańską jest taka, że w wersji wegetariańskiej na wierzchu pojawia się beza z białek jaj. Spód jest natomiast wegański i oczywiście bezglutenowy. Do pieczenia wykorzystuję dużą prostokątną blachę (o wymiarach 38 x 27 cm), więc ilość bakalii w przepisie dostosowana jest do takiego wymiaru.

 

skubaniec2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

Na kruche ciasto:

– 2 szklanki mąki kukurydzianej

– 1 szklanka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego zmielonego w młynku na cukier puder

– 4 łyżki mielonego siemienia lnianego

– 100 ml oleju tłoczonego na zimno o neutralnym smaku (np. z pestek winogron)

– 200 ml mleka roślinnego

– 600 g suszonych śliwek

Do warstwy na ciasto:

– 1 słoik domowych powideł śliwkowych (ilość taka, żeby pokryć całą blaszkę)

– dowolne orzechy (u mnie: 1,5 szklanki orzechów włoskich, szklanka orzechów laskowych, szklanka migdałów)

– ulubione suszone owoce (u mnie: szklanka daktyli, szklanka fig, 1/2 szklanki moreli, szklanka rodzynek)

– 1/2 szklanki surowego kakao

Na polewę czekoladową:

– tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości

– 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

– 1/2-3/4 szklanki mleka roślinnego

– ewentualnie łyżka ksylitolu i surowe kakao

– w wersji wegetariańskiej: białka z 6 jaj + 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru trzcinowego)

 

skubaniec3 (1 of 1)

 

KROKI

1. Mikserem wymieszać suche składniki na ciasto: mąki, cukier, sodę, siemię. Dodać olej i ponownie zmiksować. Dolać mleko roślinne i znów zmiksować.

2. Większość ciasta (ok 3/4) przełożyć na blachę, palcami uformować spód i gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Do reszty ciasta dodać kakao i ponownie zmiksować, po czym wyrobić dłońmi do uzyskania jednolitej masy i również włożyć do lodówki.

3. W między czasie przygotować orzechy i owoce: orzechy pokroić na połówki lub ćwiartki, śliwki w cienkie paseczki, pozostałe owoce na kawałki, które można łatwo pogryźć. W wersji wegetariańskiej ubić białka z ksylitolem lub cukrem i odstawić do lodówki.

4. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z pieca posmarować spód powidłami i posypać paseczkami śliwek. Wyjąć z lodówki kakaowe ciasto i dłońmi skubać na śliwki tak, żeby powstała kruszonka. Wykorzystać 2/3 ciemnego ciasta. Kruszonkę posypać orzechami i suszonymi owocami. Na to ubite białka, jeśli dodajemy je do ciasta. Na wierzch doskubać z pozostałego ciasta kruszonkę.

5. Piec w 170 stopniach ok 50 minut. Po wystudzeniu polać domową czekoladą (w garnuszku podgrzać mleko, pokruszoną czekoladę i olej kokosowy. Można przygotować więcej polewy dodając więcej mleka i surowego kakao.

 

Przepis dodaję do akcji:
Lekkie Święta    Świąteczne słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *