Słodka polenta z bakaliami

Bardzo fajna propozycja na śniadanie od Atelier Smaku. U mnie wzbogacone o cynamonową nutkę. I oczywiście ciepłe.

Polenta (1 of 1)

SKŁADNIKI

– szklanka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)

– 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej (polenty)

– garść rodzynek

– garść żurawiny

– kilka suszonych daktyli, fig, moreli (niesiarkowanych)

– po garści migdałów, orzechów laskowych i włoskich

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– duża szczypta szafranu

– standardowa szczypta zmielonego kardamonu

KROKI

1. Do lekko podgrzanego mleka dodać przyprawy i posiekane bakalie. Zagotować na małym ogniu.

2. Dodać kaszkę kukurydzianą i mieszać aż zgęstnieje.

3. Atelier Smaku proponuje podanie na zimno po wystudzeniu w foremce. U mnie najlepiej sprawdza się lekko przestudzone ale nadal ciepłe. Przed konsumpcją można polać ulubionym syropem roślinnym, ale moim zdaniem jest wystarczająco słodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *