Słodka polenta z bakaliami

Bardzo fajna propozycja na śniadanie od Atelier Smaku. U mnie wzbogacone o cynamonową nutkę. I oczywiście ciepłe.

Polenta (1 of 1)

SKŁADNIKI

– szklanka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)

– 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej (polenty)

– garść rodzynek

– garść żurawiny

– kilka suszonych daktyli, fig, moreli (niesiarkowanych)

– po garści migdałów, orzechów laskowych i włoskich

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– duża szczypta szafranu

– standardowa szczypta zmielonego kardamonu

KROKI

1. Do lekko podgrzanego mleka dodać przyprawy i posiekane bakalie. Zagotować na małym ogniu.

2. Dodać kaszkę kukurydzianą i mieszać aż zgęstnieje.

3. Atelier Smaku proponuje podanie na zimno po wystudzeniu w foremce. U mnie najlepiej sprawdza się lekko przestudzone ale nadal ciepłe. Przed konsumpcją można polać ulubionym syropem roślinnym, ale moim zdaniem jest wystarczająco słodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *