Słodki jaglany chlebek gruszkowy z migdałami

Dziś zapraszam na słodki jaglany chlebek gruszkowy z migdałami. Nazywam go chlebkiem, ale tak naprawdę to bardzo szybkie w wykonaniu ciasto z samych zdrowych składników – kaszy jaglanej i owoców – bez cukru, bez mąki, bez ulepszaczy i poprawiaczy smaku.

Pomysł na upieczenie ciasta z surowej kaszy jaglanej znalazłam na świetnym blogu Ciast.co, który polecam zwłaszcza miłośnikom zaskakujących wypieków.

Słodki chlebek jaglany można przygotować z dowolnymi owocami – jabłkami, gruszkami, śliwkami – ważne, żeby owoce były soczyste i dały tyle soku podczas pieczenia, żeby kasza jaglana zmiękła.

 

ChlebekJaglany1 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)

– 2 jabłka

– 4 gruszki

– łyżka soku z cytryny

– garść daktyli lub rodzynek

– garść migdałów

– łyżeczka proszku z laski wanilii

– szczypta cynamonu

 

ChlebekJaglany2 (1 of 1)

KROKI

1. Daktyle zalać ciepłą wodą na około 30 minut, po odcedzeniu pokroić na drobne kawałki. Migdały pokroić.

2. Jabłka i gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja nie obieram).

3. Suchą (niegotowaną) kaszę jaglaną wypłukać na sicie i wymieszać z tartymi owocami razem z sokiem, który wytłoczył się w trakcie tarcia. Dodać wanilię, cynamon, sok z cytryny, daktyle lub rodzynki i migdały.

4. Piec przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W czasie pieczenia kasza stanie się miękka a górna warstwa utworzy pyszną, chrupiącą skórkę.

 

Przepis dodaję do akcji:

Niskokaloryczny styczeń

1 Komentarz:

  1. Jadłem, ale się bałem. Po pierwszym kęsie doszedłem do wniosku, że nie jest takie złe. Drugi kęs mnie przekonał, ze to może być całkiem dobre. W tej sytuacji zaprzestałem dalszego eksperymentowania. Jutro ciąg dalszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *