Sos dyniowy

Kolejny przepis na dynię, którą o tej porze roku warto włączyć do jadłospisu. Bardzo szybki przepis z książki „Kuchnia wegetariańska z fantazją”.

IMGP8041

SKŁADNIKI

– 500 g dyni (bez skóry)

– 1/2 szklanki bulionu warzywnego

– 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego

– 1 średnia cebula

– opcjonalnie: ząbek czosnku

– 1 łyżeczka owoców jałowca

– świeżo zmielony pieprz

– sól

– 2 łyżeczki dobrej jakości octu jabłkowego

– natka pietruszki

KROKI

1. Obraną dynię i cebulę pokroić w kostkę. Owoce jałowca rozbić w moździerzu.

2. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, drobno posiekany czosnek i owoce jałowca.

3. Dodać bulion, dynię, pieprz i sól i gotować na mniejszym ogniu pod przykryciem aż dynia zmięknie (około 15 minut).

4. Doprawić octem i posypać posiekaną natką. Podawać z makaronami, plackami, smażonym tofu, warzywami na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *