Sos porowo-orzechowy

Sos pełen smaku o szerokim zastosowaniu, prosty, szybki i bezproblemowy w wykonaniu.

sos porowy1 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

– por

– 1/4 szklanki orzechów laskowych

–  1 łyżka oliwy lub innego oleju tloczonego na zimno

– 1/3 awokado

– 3 łyżki soku z cytryny

– 1/4 łyżeczki soli

– coś do smażenia (masło klarowane, olej kokosowy)

– pieprz

KROKI

1. Por pokrojony w drobne talarki podsmażyć na patelni aż zmięknie (8-9 minut).

2. Orzechy uprażyć lekko na suchej patelni i obrać ze skórek.

3. Orzechy zblendować z niewielką ilością soku z cytryny, dodać przestudzony por, awokado, oliwę, sól, pieprz. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Zblendować na gładką masę.

Używam tego sosu na zimno, jako dodatek do ciepłych dań.

1 Komentarz:

  1. Pingback: Pieczone kotlety cieciorkowo-ryżowe (z sosem porowym) – ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *