Spaghetti z cukinii z młodymi warzywami

SpaghettiCukinia3 (1 of 1)

 

Spaghetti z cukinii to doskonały lekki obiad na upalne dni. Bardzo szybki w przygotowaniu a wykorzystać do sosu możemy dowolne warzywa, które akurat mamy pod ręką.

 

SpaghettiCukinia1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

– cukinia (1 duża lub 2 małe)

– 500 ml przecieru z pomidorów (najlepiej domowej passaty)

– 1/2 szklanki świeżego wyłuskanego groszku

– 2 młode marchewki

– 1 młoda cebula

– duża garść różyczek brokułu

– 1-2 podłużne pomidory (np. lima)

– kawałek papryczki chilli

– po garstce suszonego majeranki i oregano

– szczypta soli

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– świeżo zmielony pieprz

– świeże zioła: bazylia, oregano, mięta

– coś do zeszklenia cebuli (np. masło klarowane dla nie-wegan)

 

SpaghettiCukinia2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Na dużej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę z papryczką chili i kurkumą. Po kilku minutach dodać marchewkę pokrojoną w plastry lub kostkę. Chwilę dusić na patelni po czym dodać passatę i dalej dusić aż marchewka będzie pół-twarda.

2. W międzyczasie przygotować cukinię: pokroić na cienkie plastry i dalej na paseczki przypominające makaron.

3. Do sosu dodać pokrojone w kostkę pomidory, brokuły (na 6 minut przed końcem gotowania) i groszek (na 2 minuty przed końcem gotowania).

4. Makaron cukiniowy zblanszować w niewielkiej ilości osolonej wody (najwyżej 5 minut). Odcedzić i podawać z sosem pomidorowym posypanym świeżymi ziołami.

Przepis dodaję do akcji:
Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *