Surowe Tartaletki z Waniliowym Kremem

Surowe tartaletki zniknęły u nas z tempie ekspresowym. To prawdziwy test waszej silnej woli. Ale objadać można się bez wyrzutów sumienia – nie mają dodanego cukru, pszenicy ani nabiału. Kryją w sobie masę zdrowych składników: migdały, nerkowce, surowe kakao, daktyle. Daktyle to nie tylko naturalna słodycz, którą można zastępować cukier, ale również źródło witamin z grupy B, A, K, oraz wielu minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, manganu, cynku, miedzi. Dokładna rozpiska tutaj. Migdały z kolei obok witamin z grupy B zawierają witaminę E i w dużych ilościach mangan, magnez, miedź, fosfor a także cynk, potas, wapń, żelazo, selen (więcej znajdziecie tutaj).

Tartaletki (1 of 1)

SKŁADNIKI

(na 10 niewielkich tartaletek)

Na spód:

– 1 szklanka migdałów (najlepiej blanszowanych)

– 1 szklanka daktyli

– 2 łyżeczki surowego kakao

Na waniliowy krem:

– 1 szklanka daktyli

– 180 g tofu naturalnego

– 1/2 szklanki nerkowców

– sok z 1 pomarańczy (świeżo wyciśnięty)

– szczypta soli

– 3/4 łyżeczki proszku z laski wanilii

– 1/2 szklanki mleka roślinnego

– 1,5 łyżeczki agaru

– kwaśny owoc – granat lub winogrona świetnie się sprawdzą, w sezonie truskawki lub wiśnie

Tartaletki1 (1 of 1)

SuroweTartaletki4 (1 of 1)

 

KROKI

1. Orzechy i daktyle namoczyć na noc.

2. Żeby przygotować spód zblendować migdały, daktyle i kakao na jednolitą masę (migdały nie muszą być miksowane na gładko, mogą chrupać). Masę przełożyć do foremek do muffinków lub tarteletek (warstwa o grubości ok 1 cm) i schować do lodówki najlepiej na całą noc.

3. Żeby przygotować krem należy zblendować daktyle na gładko, dodać odrobinę wody z moczenia, żeby uzyskać płynną konsystencję. Nerkowce odcedzić i zmiksować na gładko, dodać pastę daktylową, odrobinę soli i tofu i ponownie zmiksować.

4. Rozgrzać mleko roślinne z sokiem z pomarańczy i proszkiem z wanilii. Dodać agar i dokładnie wymieszać. Kiedy płyn ostygnie, dodać do reszty kremu i zmiksować na jednolitą masę. Krem odstawić do lodówki na około godzinę.

5. Na spód położyć owoce (kilka pestek granatu lub połówki winogron), przykryć kremem a wierzch udekorować owocami.

 

SuroweTartaletki3 (1 of 1)

 

Przepis dodaję do akcji:

Lekkie Święta

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *