Świąteczny pasztet z selera z suszonymi pomidorami

pasztetSeler1 (1 of 1)

 

Święta co raz bliżej. Przed nami czas poszukiwania upominków dla bliskich i przepisów na dania, którymi będziemy ich karmić przez te kilka zimowych dni. W przedświątecznym szaleństwie nie tak łatwo zachować umiar. Żeby pomóc Waszym domowym budżetom, dzielę się przepisem na niekosztowny świąteczny pasztet warzywny.

 

pasztetSeler2 (1 of 1)

 

W sezonie zimowym do łask wracają poczciwe korzeniowe, dostępne przez większość roku i może dlatego niedoceniane. Staram się w kuchni wybierać produkty sezonowe. W razie wątpliwości sprawdzam w tym kalendarzu i bardzo polecam. Inny kalendarz, w języku polskim dostępny jest tutaj.

 

pasztetSeler3 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

  • 1 seler korzeniowy
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1  łyżka masła klarowanego
  • łyżka tymianku
  • łyżka majeranku
  • łyżka słodkiej papryki (można użyć wędzonej lub takiej i takiej)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie: 2 ziarenka
  • szklanka wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

KROKI

1. Suszone pomidory zalać wodą i odstawić na kilka godzin.

2. Seler, marchew i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić razem z ziołami na maśle klarowanym, po chwili podlać szklanką wody i dusić aż warzywa zmiękną (około 20 minut).

3. Kiedy warzywa przestygną, wyjąć listek laurowy i ziele angielskie. Dodać kaszę jaglaną, sos sojowy, drobno pokrojone odcedzone pomidory, pieprz i sól. Posmakować i ewentualnie doprawić. Na końcu dodać 3 żółtka i oddzielnie ubite na pianę białka.

4. Piec w małej keksówce około 60 minut w 160 stopniach.

5. Pasztet wystudzić w foremce przed pokrojeniem. Świetnie sprawdza się z sosem tatarskim, koperkowym lub musztardowym. Można też upiec małe paszteciki w foremkach babeczkowych i podawać jako przystawkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *