Tarta czekoladowa z truskawkami

O tej tarcie marzyłam będąc w Indiach, a ponieważ piekarniki należą tam do rzadkości musiałam poczekać kilka tygodni i upiekłam ją pierwszego dnia po powrocie. Bardzo fajny przepis od Atelier Smaku. U mnie z truskawkami zamiast wiśni.

TartaCzeko (3 of 4)

 

SKŁADNIKI

Na spód:

– 25 dag mąki kukurydzianej

– 12,5 dag mąki ziemniaczanej

– 5 dag nierafinowanego cukru trzcinowego zmielonego w młynku do kawy na cukier puder

– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

– 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

– 100 ml mleka kokosowego

– 100 ml oleju tłoczonego na zimno o neutralnym smaku (np. z pestek winogron)

– 75 ml mleka roślinnego

Na krem:

– 2 kostki tofu

– 8 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego zmielonego w młynku do kawy na cukier puder

– 8 łyżek kakao

– 35 ml wody różanej

+ dużo truskawek

Na bitą śmietanę:

– puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego

– 2 łyżki brązowego cukru pudru

– kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji

KROKI

Spód:

1) Suche składniki na spód dobrze wymieszać mikserem, dodać olej i ponownie dobrze wymieszać, dodać mleko kokosowe i inne roślinne i jeszcze raz dobrze wymieszać.

2) Ciasto wyłożyć na formę do tarty i palcami uformować spód i ok centymetrowy boczek. Nakłuć widelcem, żeby nie powstały pęcherze podczas pieczenia.

3) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.

TartaCzeko (1 of 4)

Krem:

1) Tofu zmiksować z cukrem pudrem na idealnie gładką masę. Dodać kakao, wodę różaną i ponownie zmiksować.

2) Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć krem, na to posiekane truskawki, na to bita śmietana (bardzo schłodzone mleko ubić z cukrem pudrem).

3) Wierzch obsypać startą gorzką czekoladą.

TartaCzeko (2 of 4)

TartaCzeko (4 of 4)

 

2 Comments:

  1. Super wygląda. Teraz ciężko o truskawki, ale na przyszły rok przepis jak znalazł… :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *