Tarta gryczana z owocami (bez glutenu, bez nabiału)

TartaGryczJabłka2 (1 of 1)

Tarta z jabłkami na gryczanym spodzie z bitą śmietanką kokosową. Ta tarta gryczana z owocami (lub innymi sezonowymi owocami) umili Wam niejedno popołudnie.

 

TartaGryczJabłka3 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

Spód:

  • 2 szklanki płatków gryczanych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 łyżki syropu daktylowego
  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 9-10 łyżek wody

Wierzch:

  • 4 jabłka
  • 2 gruszki
  • szczypta cynamonu
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka drobnego cukru muscovado (nierafinowanego trzcinowego)
  • szczypta proszku z laski wanilii
  • opcjonalnie: kostka gorzkiej czekolady

 

TartaGryczJabłka1 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Mleko kokosowe schować do lodówki na minimum 24 godziny.
  2. Płatki gryczane, sól i przyprawy zmielić w blenderze kielichowym, dodać syrop i roztopiony olej i ponownie zmiksować. Dodać połowę wody, zblendować i sprawdzić konsystencję. Pozostałą wodę dodawać po 1-2 łyżkach, aż ciasto będzie się ładnie kleić.
  3. Ciasto przełożyć do okrągłej formy i uformować spód i jeśli chcemy boczek. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 10 minut.
  4. W międzyczasie jabłka i gruszki pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać ze szczyptą cynamonu i ułożyć na podpieczonym spodzie.
  5. Piec 50-60 minut przyciśnięte żaroodporną pokrywką.
  6. Stałą część mleka kokosowego ubić z cukrem i wanilią. Rozłożyć na zimnym cieście tuż przed podaniem i oprószyć tartą gorzką czekoladą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *