Tarta pomarańczowa z czekoladą

Z okazji pięknego dnia kolejna propozycja na specjalne okazje. Tym razem na ciasto bez pieczenia. Smacznego! :-)

TartaPomarańczowa (1 of 3)

SKŁADNIKI

Na spód:

– 2 szklanki orzechów (u mnie 1 szklanka migdałów i 1 orzechów laskowych)

– 3/4 szklanki suszonych fig

– 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego

– 1/3 szklanki kakao

Na masę:

– 2 szklanki nerkowców (lub migdałów)

– 3/4 szklanki suszonych daktyli i rodzynek (ewentualnie żurawiny)

– sok z 3-4 słodkich pomarańczy + skórka z jednej (niepryskane pomarańcze najlepiej)

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– ziarenka z 1 laski wanilii

Na polewę:

– tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości

– 1/3-1/2 szklanki ciepłej wody

– 2 łyżki kakao

– łyżka słodu roślinnego (melasa karobowa świetnie się sprawdza)

do ozdoby: skórka z pomarańczy

TartaPomarańczowa (3 of 3)

KROKI

1. Nerkowce zalać wodą i namaczać przez około 4 godziny. Jeśli używamy migdałów, trzeba je namaczać przez min 8 godzin. Daktyle i rodzynki zalać sokiem pomarańczowym i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

2. Spód: w malakserze lub dużym blenderze orzechy zmielić (ale nie za drobno, tak żeby jeszcze chrupały) razem z figami (odkroić wcześniej twarde łodyżki), dodać roztopiony olej kokosowy i kakao. Masę ugnieść ręką tak, żeby lekko się kleiła.

3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (bardzo ważne) i obkleić spód masą orzechowo-figową. Odstawić do lodówki.

4. Masa: nerkowce odsączyć, zmielić bardzo dokładnie, dodać sok z daktylami i zmiksować na bardzo gładką masę. Dodać przyprawy i ponownie zmiksować.

5. Wyłożyć na spód i schować do lodówki na całą noc.

6. Polewa: roztopić czekoladę w odrobinie wody, dodać kakao, słodzik i ilością wody manewrować do uzyskania pożądanej konsystencji (gęstej, ale nadal płynnej). Posmarować ciasto i schować do lodówki na 30-60 minut do zastygnięcia czekolady. Przed podaniem oprószyć świeżo startą skórką pomarańczową.

TartaPomarańczowa (2 of 3)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *