Tarta z rabarbarem i orzechowym serkiem z kaszy jaglanej

Ta tarta z rabarbarem to prawdziwa PYCHA… Zniknęła u nas tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia oblizując nóż. Więc wybaczcie, że zdjęcia takie pośpieszne. Mam nadzieje, że wybaczycie i zrozumiecie po wypróbowaniu tego przepisu…

TartaRabarbar1 (1 of 1)

SKŁADNIKI

Na spód:

– 2 szklanki płatków gryczanych

– 4 łyżki syropu klonowego

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki soli

– 7-8 łyżek wody (można dodać 2 łyżki wody różanej)

– 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego

Na warstwę rabarbaru:

– 500 g rabarbaru

– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego

Na serek z kaszy:

– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

– 1 łyżeczka proszku z laski wanilii

– 2 łyżki masła orzechowego (u mnie migdałowego)

– sok z 1/2 cytryny

– 4 łyżki syropu klonowego

– 2 łyżeczki agaru

– około 1 szklanki mleka roślinnego

 

TartaRabarbar2 (1 of 1)

 

KROKI

Spód:

1. Płatki, cynamon, sól wrzucić do blendera kielichowego i drobno zmielić, dodać syrop klonowy, olej, połowę wody i dalej blendować. Sprawdzić konsystencję. Jeśli ciasto nie klei się, dodać resztę wody po 1-2 łyżkach. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku i kleić się w dłoniach.

2. Przełożyć do formy na tartę i dłońmi uformować cienki spód i boczki.

3. Spód podpiec około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Rabarbar:

1. Rabarbar dokładnie umyć, obrać najgrubsze włókna, pokroić na plasterki grubości 1-1,5 cm. Posypać cukrem i odstawić na 10 minut aż puści cukier.

2. Rabarbar wyłożyć na podpieczony spód i ponownie włożyć do piekarnika. Jeśli soku jest dużo, odsączyć. Piec całość przez 20-25 minut.

TartaRabarbar3 (1 of 1)

 

 

Serek:

1. Kaszę ugotować w 1 szklance wrzątki i odstawić do wystudzenia.

2. Odlać 1/2 szklanki mleka i rozmieszać w nim agar. Podgrzać często mieszając.

3. Kaszę zblendować z resztą mleka, wanilią, syropem, masłem orzechowym, sokiem z cytryny.

4. Kiedy mleko z agarem jest ciepłe, dodać do masy po kilka łyżek i dalej blendować. Jeśli serek jest zbyt gęsty dodać jeszcze kilka łyżek mleka. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Serek wyłożyć na zimne ciasto tuż przed podaniem.

 

TartaRabarbar4 (1 of 1)

 

Wariant I: Wstępnie podpieczony spód obłożyć ćwiartkami plasterków gruszki, na to rabarbar i zapiec zgodnie z przepisem.

 Wariant II: Pominąć masło orzechowe w przepisie na serek i podać ciasto z serkiem waniliowym.

Przepis dodaję do akcji:

Rabarbarowa rewolucja    Wiosenne słodkości!

2 Comments:

  1. Idealna!

  2. Pingback: Kruche ciasto z rabarbarem (bez glutenu) - ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *