Tofurnik z orzechową masą daktylową (bez glutenu, bez cukru, bez nabiału)

SernkTofu1 (1 of 1)

 

Zapraszam na pyszny tofurnik z orzechową masą daktylową. Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Dzięki dodatkowi soku z pomarańczy ma pyszny owocowy aromat, a słodka masa orzechowa rozpływa się w ustach.

 

SKŁADNIKI

Tofurnik:

  • 750 g tofu naturalnego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy (niepryskanych)
  • sok z 2 pomarańczy
  • 200-250 ml mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego, daktylowego, ryżowego lub innego
  • 1/2 łyżeczki proszku z wanilii
  • garść rodzynek
  • garść suszonych moreli
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 25 daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

 

SernkTofu2 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na około 2 godziny.
  2. Tofu zmiksować na gładką masę, dodać sok z pomarańczy, syrop, wanilię, skórkę pomarańczową, połowę mleka i ponownie zmiksować. Powoli dodawać resztę mleka biorąc pod uwagę konsystencję masy (ma przypominać masę sernikową).
  3. Dodać sodę oczyszczoną i skrobię ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Pod koniec wmieszać drobno pokrojone morele i rodzynki.
  4. Piec przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  5. Daktyle odcedzić, zblendować na gładko, dodać masło orzechowe i odrobinę wody z moczenia daktyli (tyle, ile potrzebujemy, żeby uzyskać kremową konsystencję). Masą posmarować wystudzone ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *