Tort czekoladowy z kremem marchewkowym (bez glutenu, bez nabiału)

TortCzekoMarchew2 (1 of 1)

 

Przepis na rozpustny tort czekoladowy z kremem marchewkowym. To nie jest przepis na co dzień. To przepis na wyjątkowe okazje. Pomysł na krem marchewkowy zaczerpnęłam z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu” Teresy Reinman (u mnie lekko zmodyfikowany).

 

TortCzekoMarchew4 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 1 kubek mąki ryżowej
  • 1 kubek mąki z kasztanów
  • 1/2 kubka zmielonych wiórków kokosowych (w młynku do kawy)
  • 2/3 kubka cukru trzcinowego muscovado
  • 1 1/3 kubka mleka roślinnego (u mnie kokosowego)
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego (lub innego)
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 czubate łyżki mąki z tapioki (można użyć ziemniaczanej)
  • 2 czubate łyżki mąki z cieciorki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 jabłko drobno starte
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1/2 łyżeczki gumy guar
  • 2 łyżki kulek tapioki (można zastąpić 2 jajkami)
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: 1/3 szklanki wody różanej lub pomarańczowej

Na krem marchewkowy:

  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 bezglutenowy budyń śmietankowy
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru muscovado
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych
  • 50g masełka kokosowego (do kupienia pod nazwą creamed coconut w 200g kostkach)

Na polewę czekoladową:

  • 1 bezglutenowa gorzka czekolada
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru muscovado

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe, orzechy, pestki dyni lub owoce goji

 

TortCzekoMarchew1 (1 of 1)

 

KROKI

Ciasto:

  1. Z kulek tapioki ugotować kisiel (zalać niewielką ilością wody i odstawić do namoczenia na 20 min, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na niewielkim ogniu często mieszając aż kulki zrobią się przezroczyste i nabiorą konsystencji kisielu). Odstawić do przestudzenia.
  2. Suche składniki połączyć w misce i zmiksować. Miksując dodawać starte jabłko, olej, sok z cytryny, mleko i kisiel z tapioki.
  3. Przełożyć do dwóch okrągłych form na biszkopt o takim samym promieniu.
  4. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

 

TortCzekoMarchew5 (1 of 1)

 

Krem:

  1. Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zalać mlekiem i razem z cukrem zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować 10 minut pod przykryciem często mieszając.
  2. Budyń rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać. Dodać do marchewki, wymieszać, zagotować i zestawić z ognia.
  3. Po lekkim przestudzeniu wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim.

Polewa czekoladowa:

  1. Mleko, cukier i połamaną czekoladę podgrzać do rozpuszczenia czekolady.
  2. Posmarować wierzch ciasta i udekorować wiórkami, orzechami, pestkami lub czymkolwiek innym na co mamy ochotę.

 

TortCzekoMarchew3 (1 of 1)

1 Komentarz:

  1. witaj !!
    Czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *