Tort makowy z kremem cytrynowym

Uwielbiam ten tort makowy. Krem cytrynowy fantastycznie balansuje słodycz ciasta. Jest racjonalnie szybki w wykonaniu i zawsze wychodzi :-)

To przepis mojej babci, ale w wersji bezglutenowej. Pamiętam ten smak z dzieciństwa i bardzo się cieszę, że udało mi się dostosować przepis do mojej diety.

 

tort_mak_cytryna2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

Na ciasto:

– 2 szklanki maku

– 3 szklanki mleka roślinnego

– garść rodzynek

– 1 kg jabłek (najlepiej szarej renety)

– 6 jaj

– 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego

– 1/3 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

– 8 łyżek kaszki kukurydzianej

– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Na krem cytrynowy:

– 2 cytryny

– 1 szklanka wody

– 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego

– 2 jajka

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na wierzch: bita śmietana lub mleko kokosowe lub polewa czekoladowa (najlepiej domowa).

KROKI

1. Najpierw przygotować mak: mleko zagotować, dodać przepłukany mak i na małym ogniu gotować ok 50 min, w połowie gotowania dodać rodzynki. Masę makową dobrze odcisnąć z mleka, powinna być sucha.

2. Białka jajek ubić i odstawić do lodówki. Jabłka zetrzeć (ja nie obieram) i odstawić. Do żółtek dodać cukier i utrzeć, dodać olej, proszek do pieczenia, jabłka, ugotowany mak i kaszkę kukurydzianą. Całość zmiksować na jednolitą masę. Pod koniec wmieszać pianę z białek.

3. Piec w okrągłej formie około 60 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem czy masa jest upieczona przed wyjęciem).

4. Kiedy placek wystygnie, możemy przygotować masę cytrynową, czyli po prostu gotujemy domowy kisiel:

skórkę z cytryny otrzeć a sok wycisnąć, rozmieszać mąkę w zimnej wodzie, dodać cukier i zagotować, od czasu do czasu mieszając, dodać sok i skórkę z cytryny, chwilę pogotować cały czas mieszając, jajka dokładnie rozbełtać w kubeczku, dodać do garnuszka i dalej intensywnie mieszać. Po 1-2 minutach możemy zestawić kisiel z płomienia.

5. Masę przestudzić (ale nie całkowicie, tak żeby nadal była plastyczna), wyłożyć na przecięty spód makowy i szybko schować do lodówki.

6. Przygotować polewę czekoladową lub bitą śmietanę (jeśli ktoś jada) na wierzchnią warstwę. Śmietany już nie jem, ale nadal pamiętam jak fantastycznie smakuje z tym tortem. Można wyłożyć połowę śmietany pod a drugą na górną warstwę makowca.

7. Tort najlepiej smakuje dobrze schłodzony. U nas schodzi błyskawicznie, nie jest to najzdrowszy przepis ale na pewno bezpieczniejszy niż pszenny biszkopt i do tego smakuje wspaniale :-) Smacznego!

 

tort_mak_cytryna1 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *