Truskawkowe cup cakes z waniliowym kremem

Truskawki to prawdziwy skarb a sezon krótki, więc korzystajmy z ich wspaniałego smaku i tego co mają do zaoferowania dla naszego zdrowia. Wśród licznych zalet truskawek, warto wspomnieć właściwości odkwaszające, oczyszczające i odtruwające organizm, bogatą zawartość witaminy C, korzystny wpływ na florę bakteryjną.

Te truskawkowe cup cakes z waniliowym kremem z kaszy jaglanej usatysfakcjonują najbardziej wybrednego łasucha. A ponadto są bez glutenu, bez nabiału, bez cukru.

Przepis na truskawkowe cup cakes zainspirowany podobnym z książki Pippy Kendrick „Free-From Food for Family & Friends”, która zawiera ponad 100 przepisów na dania bez glutenu, bez produktów mlecznych i bez jajek. Klikając na książkę poniżej, otworzysz ją na amazonie.

ksiazka

Zamiast gotowej mieszanki do wypieków bezglutenowych użyłam kilku mąk bezglutenowych. Zamiast cukru – syrop klonowy. Zamiast kremu na bazie margaryny – krem na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem masła orzechowego.

 

CupCakeStrawberry2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 12 babeczek)

Na krem:

– 200 g świeżych truskawek + kilka do dekoracji

– 100 ml oleju słonecznikowego

– 3 łyżki syropu klonowego lub innego

– 4 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

– 6 łyżek wody

– szklanka mąki ryżowej

– 1/2 szklanki mąki kokosowej

– 2 łyżki mąki kukurydzianej

– łyżeczka sody oczyszczonej

– szczypta soli

Na krem:

– 1/2 szklanki kaszy jaglanej

– sok z 1 cytryny

– 1/4 szklanki syropu klonowego lub innego

– 1 łyżka masła orzechowego (u mnie migdałowe; opcja ale polecana :-))

– 1/2 łyżeczki proszki z laski wanilii

– szczypta soli

– 3 łyżeczki agaru

– 1/2 szklanki mleka roślinnego

 

CupCakeStrawberry1 (1 of 1)

 

KROKI

Zacząć od przygotowania kremu i schłodzenia go. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.

Krem:

1. Kaszę ugotować w 1 i 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego (na wolnym ogniu, pod przykryciem). Wystudzić.

2. Kaszę zblendować z sokiem z cytryny, wanilią, szczyptą soli, syropem klonowym. Mleko wymieszać z agarem i lekko podgrzać. Dodać do kremu i ponownie zblendować. Odstawić do lodówki.

 

CupCakeStrawberry3 (1 of 1)

 

Babeczki:

1. Siemię lniane zmiksować z wodą i odstawić.

2. Truskawki rozdziabdziać widelcem na papkę.

3. Olej zmiksować z syropem klonowym, dodać siemię, pulpę truskawkową i dalej miksować.

4. Do reszty składników przesiać mąkę i wmieszać łyżką. Przełożyć do foremek.

5. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

CupCakeStrawberry4 (1 of 1)

 

Przepis dodaję do akcji:
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Wiosenne słodkości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *