Waniliowy budyń z kaszy jaglanej

BudyńJaglany1 (1 of 1)

 

Budyń z kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się na śniadanie dla małych i dużych łasuchów. Kasza jaglana jest idealna na jesienne chłody. A jak już nas coś dopadnie, pomaga skutecznie pozbyć się infekcji.

Zmodyfikowałam przepis na budyń jaglany jadłonomii tak, żeby posłodzić budyń daktylami zamiast syropem z agawy i nadać mu waniliowy smak, który idealnie komponuje się z owocami.

Wystarczy po ugotowaniu przelać do słoiczka, zakręcić i zabrać ze sobą jako zdrową przekąskę.

BudyńJaglany2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

  • 4 łyżki zmielonej suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki ulubionego mleka roślinnego
  • 10 daktyli lub duża garść rodzynek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki proszku z laski wanilii
  • Wiśnie z kompotu lub inne owoce

 

BudyńJaglany3 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Podgrzać mleko z proszkiem z wanilii, dodać drobno zmieloną kaszę jaglaną (młynek do kawy świetnie się sprawdzi), olej i drobno pokrojone daktyle lub rodzynki.
  2. Budyń gotować na niewielkim ogniu, często mieszając aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Po ugotowaniu można zblendować na jednolitą masę lub zostawić kawałeczki daktyli. Przelać do miseczek. Podawać z owocami, wiśniami ze słoiczka lub dowolnymi domowymi powidłami.

Przepis dodaję do akcji:

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie    Bezglutenowe śniadanie dla dziecka

2 Comments:

  1. Dziękuję za dołączenie tego cudnego przepisu do akcji na durszlak.pl „Zdrowe śniadanie w jesiennym klimacie”. Będę do Ciebie częściej zaglądać 😉 Zapraszam też do mnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *