Wegańska Bezglutenowa Szarlotka

Szarlotki to dla mnie smak jesieni, bardzo lubię jabłeczniki we wszelkich wydaniach. Tym razem dzielę się przepisem bez pszenicy i produktów mlecznych  (co nie powinno nikogo dziwić na tym blogu) i dodatkowo bez jaj – przepis dla alergików małych i dużych. Smakuje jak szarlotka babci, a co uwielbiam w tej wersji najbardziej – jabłka nie wymagają obróbki przed pieczeniem (poza starciem) dzięki czemu jest naprawdę szybka w przygotowaniu.

szarlotka1 (1 of 1)

SKŁADNIKI

Spód:

– 1 i 1/4 szklanki mieszanki mąk (im więcej rodzajów tym lepiej) – u mnie:

– 1/2 szklanki łyżki mąki kukurydzianej

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki mąki gryczanej

– 2 łyżki mąki amarantusowej (podprażonej na suchej patelni)

– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1/4 łyżeczki suszonego imbiru

– 1/3 szklanki cukru kokosowego (ksylitolu lub innego słodzidła)

– łyżeczka sody oczyszczonej

– łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 120 ml mleka kokosowego

– 75 ml oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowego)

Jabłka:

– 10 średniej wielkości jabłek

– łyżeczka cynamonu

– łyżeczka cukru kokosowego (lub nierafinowanego cukru trzcinowego)

szarlotka2 (1 of 1)

KROKI

1. Suche składniki na spód wymieszać mikserem, dodać olej i ponownie zmiksować, dodać mleko kokosowe i znowu zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku.

2. 3/4 ciasta przełożyć do okrągłej foremki i uformować spód (można zrobić niewielki boczek), pokłóć widelcem, wstawić na 1o minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

4. Zetrzeć jabłka (ja nie obieram, tylko dokładnie wycinam gniazda nasienne), odcisnąć sok i wyłożyć na podpieczony spód. Posypać cynamonem i cukrem. Na wierzch wysypać resztę ciasta formując kruszonkę.

5. Wstawić z powrotem do piekarnika na około 50 minut.

szarlotka3 (1 of 1)

12 Comments:

  1. Dziwne,że nikt jeszcze nie skomentował tej przepysznej szarlotki.Może przeraziła ilość składników,ale warto!!!Szukałam tego przepisu od targów listopadowych 2015r. w Warszawie
    gdzie identyczny przepis był degustowany,a ja go niestety nie zapisałam.Szarlotka jest wybitna w smaku i prostocie wykonania.Idealna dla ludzi na diecie eliminacyjnej/bez glutenu,nabiału i jajek/ polecam szczególnie dla leniuchów i łakomczuchów.
    Dodatkową atrakcją jest ciemny kolor ciasta/poczęstowani goście są pewni ,że w cieście jest kakao.Do tego zdrowe składniki i niski indeks glikemiczny czyni z niej zdrowy grzeszek.Gorąco polecam!!!

  2. Wczoraj dostalam szarlotke a dziś otrzymałam a dziś otrzymałam do niej przepis. Jest przepyszna – taka delikatna, mało słodka. Rozpływa się w ustach. Dziś będę piekła :-)

  3. Przepis cudowny tylko ciasto wyszło mi za rzadkie :( czy użycie mąki owsianej bezglutenowej zamiast kukurydzianej to problem ? płynów dałam tyle co w przepisie i za nic w świecie nie przypomina ciasta kruchego :(

    • Nie próbowałam z owsianą ale jeśli ciasto jest za rzadkie to dodałabym więcej mąki. To ciasto jest rzadsze niż glutenowe kruche!

  4. Robiłam. Pyszna i prosta. Można zrezygnować z cukru i też jest dobra. Za pierwszym razem zapomniałam wstawić sam spód na 10 minut do piekarnika i wstawiłam całą szarlotkę od razu i też wyszła :-) Dzięki za przepis. Wielokrotnie wypróbowany!

  5. Jeśli użyję zwykłej mąki (tzn. pszennej), ewentualnie dodam trochę owsianej, to czy muszę zmienić jej ilość?

  6. Witam. Zamiast maki ziemnaczanej dodalem ryzowej, a zamiast amarantusowej maki z komosy-po prostu nie ich nie posiadalem. Ciasto wyszlo troche twardawe i chrupiace. Czy taki mial byc efekt? Pozdrawiam

    • Nie, mąką ziemniaczana po wypieczeniu jest bardziej miękka niż ryżowa i z komosy. Ciasto przypomina tradycyjne ‚pszenne’ kruche ciasto. jest chrupiące, ale nie twardawe :-)

  7. Przepis podsunął mi mąż weganin, dodatkowo od niedawna na diecie bezglutenowej. Nie byłam przekonana do tego pomysłu, bo ostatnie kilka ciast wegańskich i bezglutenowych nie nadawały się do jedzenia. Długa lista składników nie była żadnym problemem, bo po poprzednich próbach zostały nam wszystkie mąki świata.
    Ciasto w przygotowaniu szybkie i proste, robiłam je już kilka razy i jeżeli tylko wychodzi za rzadkie dosypuje niewielka ilość maki kukurydzianej. Potem tylko godzina w piekarniku i wychodzi wprost idealna szarlotka. Najlepsze ciasto w wersji wege i bezglutenowej jakie znam. Serdecznie polecam!!!!! A autorce przepisu bardzo dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *