Kontynuuję eksperymenty z zimowymi zupami wegańskimi i bardzo zasmakowała mi ta wegańska zupa z białą fasolą, marchewką i selerem naciowym. Dzięki zawartości białej fasoli, zupa bardzo syci a dodatek różnych ziół nadaje jej bogaty aromat. Fasola to nie tylko bogate źródło błonnika, ale również kwasu foliowego, witamin B1, B2, K, E, manganu, żelaza, magnezu, miedzi, potasu – szczegółowe informacje tutaj.
SKŁADNIKI
– 1,5 szklanki suchej białej fasoli
– 3 łodygi selera naciowego
– 4 marchewki
– 1 duża cebula
– 3 listki laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– garstka suszonego tymianku
– łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 5-6 listków świeżej szałwii
– 1/2-1 szklanki wody z ogórków kiszonych lub sok z cytryny
– opcjonalnie: 2-3 listki świeżej mięty
– opcjonalnie: 2 ząbki czosnku
– pieprz, sól
– oliwa z oliwek lub inny lubiany olej tłoczony na zimno (1 łyżka)
KROKI
1. Fasolę namoczyć na noc. Rano odcedzić, przepłukać i ugotować do miękkości w świeżej wodzie.
2. Cebulę drobno pokroić, marchew pokroić w krążki, seler w paseczki.
3. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki wody, dodać oliwę lub olej i cebulę. Dusić cebulę kilka minut (nie rumienić), dodać marchewkę. seler, zioła (świeżą szałwię trzeba ‚pomasować’ żeby zaczęła wydzielać aromat) i dalej dusić przez około 5 minut. W razie potrzeby dodać więcej wody.
4. Dodać 4-5 szklanek ciepłej wody lub bulionu warzywnego, ugotowaną fasolę i gotować jeszcze około 25 minut. Wyjąć ok 1/3 zupy, zblendować, dodać z powrotem do garnka i podgrzać na wolnym ogniu. Pod koniec dodać wodę z kiszonych ogórków lub sok z cytryny do smaku. Nie przegotowywać zupy po dodaniu wody z kiszonki.
Inspiracja z książki Top 30 Easy Vegan Soup Recipes for Busy Woman
Przepis dodaję do akcji: