Wegański krem wiśniowy z sosem karmelowo-sezamowym

Dzisiaj polecam wegańskie dodatki do naleśników – wegański krem wiśniowy i sos karmelowo- sezamowy. Krem wiśniowy może stać się kremem o smaku dowolnych innych owoców, wystarczy użyć innego soku.

 

nalesnikiKremy1 (1 of 1)

 

Krem wiśniowy z kaszą jaglaną

 

SKŁADNIKI

– 3/4 szklanki wiśniowego soku (najlepiej z wiśniami)

– 2 łyżki nerkowców lub migdałów bez skórki

– ok 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

– łyżka soku z cytryny

 

nalesnikiKremy5 (1 of 1)

KROKI

1. Orzechy zalać ciepłą wodą (nerkowce na min 30 minut, migdały na min 8 godzin), odcedzić i zblendować.

2. Dodać wiśnie i sok z cytryny i ponownie zblendować. Na końcu dodać kaszę i dalej blendować. Dodać tyle soku, żeby uzyskać gęstą konsystencję przypominającą krem lub śmietankę ubitą na sztywno.

 

nalesnikiKremy3 (1 of 1)

Sos karmelowo-sezamowy

 

SKŁADNIKI

– 1/2 szklanki niełuskanego sezamu

– 2 łyżki soku z cytryny

– 1/4 szklanki świeżego soku np. z jabłek, ananasa lub z wiśni

– 2 łyżki melasy karobowej (można zastąpić innym słodzidłem, ale wtedy sos nie będzie miał karmelowego smaku)

 

nalesnikiKremy4 (1 of 1)

KROKI

1. Sezam zmielić w młynku do kawy.

2. Przełożyć do blendera i zmiksować z sokiem i karobem.

 

nalesnikiKremy2 (1 of 1)

Inspiracja z książki „Kuchnia w trosce o Twoje zdrowie

Przepis dodaję do akcji:

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów       Eko Ciasta i Eko Desery

1 Komentarz:

  1. Świetny pomysł – koniecznie muszę zrobić taki kremik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *