Wegański torcik czekoladowy bez pieczenia

Próbowanie nowych smaków, połączeń i sposobów przygotowywania jedzenia to to co najbardziej lubię w kuchni. Pomysł na torcik bez pieczenia znalazłam na tym blogu. Oczywiście zaadoptowałam zgodnie z moim wyobrażeniem o tym, co pyszne :-) Trzeba pomyśleć o zrobieniu go wcześniej, namoczyć orzechy na 12 h i jeść dopiero po kolejnych 12 h, kiedy torcik chłodzi się w lodówce. Ale zdecydowanie warto! :-)

TortCzeko2 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 400 g orzechów nerkowca

– 200 g migdałów

– 1 gorzka czekolada dobrej jakości

– 3/4 szklanki surowego kakao

– 3/4 szklanki konwencjonalnego kakao

– 4 łyżki oleju kokosowego

– 2 szklanki suszonych daktyli

– 2/3 szklanki świeżo zmielonego siemienia lnianego (ok 125 g)

– 1/4 szklanki amaretto

– 1 szklanka wody

TortCzeko1 (1 of 1)

KROKI

1. Orzechy nerkowca przepłukać na sicie, przełożyć do miseczki, zalać wodą, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na ok 12 godzin.

2. Wydrylowane daktyle zalać wodą na ok 2 godziny.

3. Migdały zalać wrzątkiem i przykryć na ok 20 minut. Po tym czasie powinny dać się łatwo obrać. Obrane zmielić w blenderze na mąkę migdałową.

4. W dużym garnku zagrzać wodę, włożyć do niego miseczkę i rozpuścić w niej czekoladę, olej kokosowy i oba rodzaje kakao.

5. Do malaksera włożyć odcedzone nerkowce, mąkę migdałową, daktyle, masę czekoladową, amaretto i zmieszać. Powoli dodawać wodę i siemię lniane. Można dodać więcej wody jeśli masa jest zbyt gęsta. Masa ma być na tyle gęsta, żeby trzeba było przekładać ją do foremki łyżką.

6. Całość włożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową, wyrównać wierzch i schować do lodówki na całą noc.

7. Po wyjęciu z foremki można polać domową polewą czekoladową. I delektować się! :-)

TortCzeko3 (1 of 1)

1 Komentarz:

  1. Oj chętnie bym się tym podelektowała :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *