Wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu. Z kilku powodów. Po pierwsze, po zimowym cięższym jedzeniu – kiedy organizmy koncentrował się na „gromadzeniu, żeby zwalczyć chłody i przeżyć” – potrzebujemy pozbyć się tego, co nam się w zimie odłożyło. Po drugie, to sygnał dla naszego organizmu, że zaczyna się nowa pora roku, czas na większą aktywność i lżejsze, lekko ogrzane pożywienie.
Wiosną warto zwiększyć ilość warzyw w naszej diecie. Kilka prostych (i szybkich!) w przygotowaniu pomysłów znajdziecie tutaj:
Awokado, grejpfrut i chilli Jarmuż, gruszka, orzechy Seler naciowy, jabłko, orzechy
Weterani detoksu stosują okresowe głodówki, ale dla wielu osób taki sposób oczyszczania budzi wiele emocji. Zawsze warto decydować się na taką radykalną formę pod profesjonalną opieką, gdzie przyjmujemy zioła i uczestniczymy w zajęciach grupowych, co pomaga przetrwać. Ponadto istnieje wiele przeciwwskazań natury medycznej (takich jak cukrzyca, silna nadczynność tarczycy, zaawansowane stadia nowotworów, ciąża i karmienie piersią.)
Całkowity post to nie jedyna forma oczyszczenia organizmu na wiosnę i jeśli nie chcemy lub nie możemy się na nią zdecydować mamy do dyspozycji kilka alternatyw. Poniżej krótko wymienię te, które lubię najbardziej i sama stosuję:
- Dieta owocowo-warzywna według dr Ewy Dąbrowskiej – czyli jemy warzywa (bez ziemniaków) i niesłodkie owoce (takie jak jabłka czy grejpfruty) – ilość bez ograniczeń, ale nie dodajemy żadnego tłuszczu ani źródeł białka jak pestki czy orzechy. Same warzywa i owoce z dodatkiem ziół. Zrówno surowe jak i gotowane (w postaci zup czy gulaszów warzywnych.) Codziennie jemy kiszonki.
- Monodieta zbożowa – czyli jemy tylko jedno zboże np. kaszę jaglaną, brązowy ryż lub wersja glutenowa: kaszę jęczmienną. Ilość bez ograniczeń, ważne żeby nie dopuścić do uczucia głodu.
- Oczyszczająca dieta zgodna z ajurwedą – czyli ze zbóż jemy tylko ryż basmati, amarantus i komosę ryżową (quinoa); białko czerpiemy z czerwonej soczewicy lub mung dalu (czyli połówek fasolki mung); jemy niewielkie ilości niesłodkich owoców (jabłek,gruszek, cytryn, grejpfrutów) i wiele warzyw (poza: pomidorami, ogórkami, papryką, cukinią, bakłażanem, ziemniakami, batatami). Do tego dużo pijemy, głównie ciepłą wodę, do tego herbatki ziołowe. Nie jemy orzechów ani pestek, gdyż są ciężkostrawne i stanowią zbyt duże obciążenie dla naszego układu trawiennego podczas gdy ma pracować nad czym innym niż trawienie. Więcej informacji znajdziecie na: Rok z ajurwedą.
Podczas każdego oczyszczania całkowicie eliminujemy z diety kawę, herbatę (każdą – zieloną, czerwoną, czarną, białą), alkohol, cukier (w każdej postaci)
W każdym przypadku ważne jest przygotowanie do oczyszczania, czyli co najmniej tydzień wcześniej zaczynamy lżej się odżywiać i nie spożywamy mięsa zwierząt ani ryb. W czasie oczyszczania ważne jest, żeby się dużo ruszać i przyjmować płyny.
Niezależnie od tego w jaki sposób przygotowujecie się do lata, warto zacząć teraz pić soki i koktajle warzywne i owocowe.
Koktajl ze szpinaku, sałaty rzymskiej i gruszki
Kilka innych pomysłów na soki i koktajle:
- gruszka, banan, kiwi, świeży ogórek
- burak, marchewka, jabłko, pomarańcza, mięta
- marchewka, brokuły, imbir, seler naciowy, jabłko
- seler korzeniowy, dynia, jabłko
- jabłko, gruszka, cytryna, cynamon, imbir, ewentualnie miód
- jarmuż, pietruszka, cytryna, pomarańcza
Wiosną korzystaj z sezonowych warzyw: rzodkiewek, szczypiorku, sałat, rabarbaru, nieco później botwinki.
A już niedługo, w maju, zaczyna się najlepsza pora na zbieranie młodych pokrzyw i przygotowywanie z nich soków lub sałatek, tutaj przepis:
Grejpfrut, rzodkiewki, pokrzywa
To już bardzo długi wpis, ale jeszcze dodam: na wiosnę warto włączyć do diety kiełki!!! Najlepiej wykiełkowane własnoręcznie. Niedługo wpis o domowym kiełkowaniu
Ważne: Powyższy tekst nie stanowi porady dietetycznej ani medycznej! Pamiętajcie, żeby podejmować decyzje zgodnie z Waszym doświadczeniem i wiedzą a przy najmniejszych problemach zdrowotnych skonsultować się z lekarzem.