Zapiekany ryż z jabłkami i orzechami włoskimi

Uwielbiam ciepłe śniadania, zwłaszcza słodkie. Na ogół przyrządzam gotowane dania, ale ostatnio przekonałam się, że zapiekane mogą być równie szybkie w przygotowaniu jeśli tylko przygotuję je częściowo poprzedniego dnia. A rano wystarczy włożyć do pieca i pałaszować :-) To danko sprawdzi się świetnie na śniadanie jak i słodki podwieczorek.

Ryż Zapiekany

SKŁADNIKI (na 3 porcje)

– 3 jabłka

– szklanka brązowego ryżu

– 3 cienkie plasterki imbiru

– 1/2 szklanki rodzynek

– 6 suszonych daktyli

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/3 szklanki orzechów włoskich

– 2 łyżki soku z cytryny i starta skórka cytrynowa

– odrobina wody

– łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

– opcjonalnie: płatki migdałowe

zapiekany ryz2 (1 of 1)

KROKI

1. Ryż ugotować do miękkości. W tym czasie: z jabłek wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę i pokroić daktyle.

2. W garnku rozgrzać odrobinę wody, dodać masło klarowane lub olej kokosowy, dodać jabłka, cynamon, imbir, rodzynki i daktyle – zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem.

3. Po około 10 minutach dodać sok i skórkę z cytryny oraz orzechy włoskie i gotować dalej.

4. Kiedy ryż będzie gotowy, zmieszać go z jabłkami i przełożyć do formy do zapiekania. Kroki 1-4 można wykonać wcześniej, na przykład wieczorem poprzedniego dnia.

5. Zapiekać bez przykrywki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Przed podaniem można posypać płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *