Zimowe surówki z selera, marchwi, pora

SurówkiZimowe1 (1 of 1)

 

Surówki to najlepszy sposób, żeby przetrwać czas noworocznego detoksu i syndrom odstawienia piernika 😉

Dzisiaj przepisy na trzy proste surówki z warzyw zimowych.

SurówkiZimowe5 (1 of 1)

 

MARCHEWKA Z CURRY

SurówkiZimowe3 (1 of 1)

 

Składniki:

  • 2-3 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
  • garść rodzynek
  • garść pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina soli i pieprzu

Kroki:

1. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni przez około 5 minut, często mieszając i uważając, żeby nie przyrumieniły się za bardzo. Po uprażeniu przesypać do miseczki i odstawić do przestudzenia.

2. Przygotować dressing: w małym słoiczku umieścić oliwę, miód, sok z cytryny, curry, sól i pieprz. Zakręcić i dobrze wstrząsnąć, posmakować i ewentualnie doprawić.

2. Marchewkę wymieszać z rodzynkami, polać dressingiem i posypać uprażonymi pestkami dyni.

SELER Z ORZECHAMI

SurówkiZimowe2 (1 of 1)

 

Składniki:

  • 1 korzeń selera
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść suszonych śliwek
  • garść rodzynek
  • garść dowolnych orzechów, choć moim zdaniem najlepiej sprawdzają się włoskie
  • garść pestek słonecznika
  • pół garści czarnego sezamu (opcjonalnie)
  • oliwa, sól, pieprz, łyżeczka syropu klonowego lub innego słodzidła

Kroki:

  1. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika i sezam (oddzielnie), często mieszając. Po uprażeniu przesypać do miseczki i odstawić do przestudzenia.
  3. Przygotować dressing – w małym słoiczku umieścić oliwę, syrop, sól i pieprz, zakręcić i dobrze wstrząsnąć.
  4. Seler wymieszać z pozostałymi składnikami i polać dressingiem tuż przed podaniem.

SURÓWKA Z PORA I KISZONEGO OGÓRKA

SurówkiZimowe4 (1 of 1)

 

Składniki:

  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól

Kroki:

  1. Por przekroić wzdłuż na dwie połówki i drobno pokroić na pół talarki. Chwilę pougniatać ręką, lekko posolić i odstawić.
  2. Marchewkę, jabłko i ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Przygotować dressing – w małym słoiczku zmieszać oliwę, musztardę, pieprz i sól, zakręcić i dobrze wymieszać. Posmakować i ewentualnie doprawić.
  4. Wszystkie składniki wymieszać i polać dressingiem tuż przed podaniem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *