Zupa pomidorowa z amarantusem

Kolejny świetny pomysł z książki ‚Kuchnia wegetariańska z fantazją’. Tutaj w wersji bez produktów mlecznych.

IMGP6486

SKŁADNIKI

– 5 pomidorów

– 3/4 szkl amarantusa

– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– zioła prowansalskie ( w dowolnych proporcjach tymianek, oregano, bazylia, estragon)

– 700 ml bulionu warzywnego

– cebula

– masło klarowane lub olej kokosowy

– natka pietruszki

KROKI

1. Na maśle lub oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę.

2. Dodać zioła i amarantus i krótko podsmażyć.

3. Wlać bulion i razem z drobniutko pokrojonymi pomidorami i przecierem pomidorowym gotować na małym ogniu ok 30 min.

4. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *