Zupa z brązowej soczewicy z mlekiem kokosowym

Zupy z soczewicy wszelkiego rodzaju należą do moich najbardziej ulubionych zup. Oto prosty przepis na zupę z brązowej soczewicy z kokosowym dodatkiem. Przepis zainspirowany podobnym w książce „Kuchnia wegetariańska z fantazją„.

ZupaSoczewicaKokosKapusta2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

– 2 marchewki

– 2 czerwone cebule

– 1/2 kapusty pekińskiej

– 800 ml bulionu warzywnego

– 400 ml mleka kokosowego (najlepiej domowego)

– 2 strączki suszonego chili

– 200 g brązowej soczewicy

– 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)

– duża kiść pomidorów koktajlowych lub kilka pomidorów lima

– masło klarowane lub olej kokosowy

– szczypior

– odrobina soli

 

ZupaSoczewicaKokosKapusta1 (1 of 1)

zupasoczewicakokos2 (1 of 1)

KROKI

1. Marchewkę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na oleju kokosowym lub maśle, dodać drobno pokruszone chili i cebulę.

2. Dodać soczewicę, odrobinę soli, przecier pomidorowy, bulion i gotować na małym ogniu ok 30 min.

3. Wlać mleko kokosowe, dodać drobno pokrojoną kapustę, gotować jeszcze 10 min, dodać pomidory w ćwiartkach i pogotować jeszcze 5 min.

4. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

zupasoczewicakokos1 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *