Zupa z czarnej fasoli

Sycąca, mocno warzywna zupa z czarnej fasoli.

ZupaCzarnaFasola (1 of 3)

SKŁADNIKI

– 2 szklanki suchej czarnej fasoli

– 2 cebule (czerwona i biała lub 2 czerwone)

– 3 średnie ziemniaki

– 4 marchewki

– 2 pietruszki

– 1/2 korzenia selera

– 1 por

– opcjonalnie: 2 łodygi selera naciowego lub czerwona papryka

– 3-4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

– 2 łyżeczki nasion kolendry (zmielić w młynku do kawy)

– 2 łyżeczki nasion kuminu (zmielić w młynku do kawy)

– 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1 łyżeczka cynamonu

– przecier pomidorowy lub koncentrat do doprawienia (lub w sezonie kilka świeżych pomidorów)

– sok z 1 cytryny

– szczypta nierafinowanego cukru trzcinowego

– sól

– natka pietruszki

ZupaCzarnaFasola (2 of 3)

KROKI

1. Fasolę namoczyć na noc, rano wymienić wodę i gotować do miękkości.

2. W dużym garnku rozgrzać olej lub masło, zeszklić na posiekaną cebulę (w grubsze kawałki), dodać kolendrę, kumin, chilli, cynamon i kurkumę i dusić kilka chwil razem.

3. Dodać por pokrojony na grubsze plastry i smażyć kilka minut.

4. Dodać pozostałe warzywa pokrojone w grubą kostkę, zalać ciepłą wodą i posolić. Gotować aż warzywa zmiękną (około 20 minut od momentu zagotowania wody).

5. Odlać kubek płynu z zupy, przestudzić i zblendować z nim połowę ugotowanej fasoli. Dodać do zupy razem z całą fasolą. Doprawić czymś pomidorowym, sokiem z cytryny, cukrem.

6. Przed podaniem obsypać posiekaną natką pietruszki.

ZupaCzarnaFasola (3 of 3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *