Zupa z czerwonej soczewicy

Pyszna, sycąca zupa z czerwonej soczewicy. Doskonale rozgrzewa, kiedy za oknem chłody.

Kolejność dodawania składników zgodnie z pięcioma przemianami.

ZupaSoczewica (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 2,5 litra wrzątku

– 1 łyżka kurkumy

– 4/5 średnich ziemniaków

– 2/3 średnie marchewki

– 1 duża cebula

– 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki

– 1 łyżka kminku rozbitego w moździerzu

– 2 garstki tymianku

– pieprz

– 1,5 szklanki czerwonej soczewicy

– sól

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– świeży tymianek lub natka do posypania

KROKI

  1. Do wrzątku dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w średniej grubości plasterki. Doprawić suszoną papryką, tymiankiem, kminkiem, pieprzem.
  2. W tym czasie cebulę drobno pokroić i zeszklić na tym, na czym lubimy (ja najbardziej na klarowanym maśle).
  3. Zupę posolić i dodać czerwoną soczewicę – tyle, żeby niewielka warstwa wody przykrywała warzywa i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, kurkumę i zeszkloną cebulkę.
  4. Podawać ze świeża natką pietruszki lub tymiankiem.

Na podstawie tego przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *