Zupa z pietruszki, cytryny i chilli

Zupa z pietruszki nie należy do najbardziej ekscytujących dań, jednak w tym przepisie delikatny smak pietruszki doskonale uzupełnia mleko kokosowe, chilli i cytryna. Ta zupa z pietruszki jest zaskakująco słodka, z mocną nutą cytrynową i lekko pikantna. Idealne połączenie :-)

 

zupaKremPietruszkaCytryna1 (1 of 1)

Przepis pochodzi z książki Pippy Kendrick „Free-From Food for Family & Friends”, która zawiera ponad 100 przepisów na dania bez glutenu, bez produktów mlecznych i bez jajek. Klikając na zdjęcie książki poniżej, zobaczysz wszystkie informacje o niej na amazonie.

ksiazka

 

SKŁADNIKI

– 500 g pietruszki

– 1 cebula czosnkowa

– 1 cm kawałek imbiru

– 1 goździk

– 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub według smaku)

– 500 ml bulionu warzywnego

– 200 ml mleka kokosowego

– starta skórka i sok z 1 cytryny

– pieprz i sól

– świeże zioła do posypania np. kolendra, pietruszka

– coś do zeszklenia cebuli: masło klarowane/ olej roślinny

 

zupaKremPietruszkaCytryna3 (1 of 1)

 

KROKI

1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu w dużym garnku o grubym dnie razem z drobno posiekanym imbirem i płatkami chilli. Cebula powinna zmięknąć ale nie zbrązowieć.

2. Dodać pietruszkę pokrojoną w kostki o boku 1-2 cm. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu ok 10 minut co jakiś czas mieszając.

3. Dolać bulion warzywny i goździk, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze ok 15 minut aż pietruszka zmięknie.

4. Dodać mleko kokosowe, sok i skórkę z cytryny i zblendować na jednolitą konsystencję. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wrzątku. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

5. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

 

zupaKremPietruszkaCytryna2 (1 of 1)

 

Przepis dodaję do akcji:

ZUPA KREM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *