Zupa z pietruszki nie należy do najbardziej ekscytujących dań, jednak w tym przepisie delikatny smak pietruszki doskonale uzupełnia mleko kokosowe, chilli i cytryna. Ta zupa z pietruszki jest zaskakująco słodka, z mocną nutą cytrynową i lekko pikantna. Idealne połączenie
Przepis pochodzi z książki Pippy Kendrick „Free-From Food for Family & Friends”, która zawiera ponad 100 przepisów na dania bez glutenu, bez produktów mlecznych i bez jajek. Klikając na zdjęcie książki poniżej, zobaczysz wszystkie informacje o niej na amazonie.
SKŁADNIKI
– 500 g pietruszki
– 1 cebula czosnkowa
– 1 cm kawałek imbiru
– 1 goździk
– 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub według smaku)
– 500 ml bulionu warzywnego
– 200 ml mleka kokosowego
– starta skórka i sok z 1 cytryny
– pieprz i sól
– świeże zioła do posypania np. kolendra, pietruszka
– coś do zeszklenia cebuli: masło klarowane/ olej roślinny
KROKI
1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu w dużym garnku o grubym dnie razem z drobno posiekanym imbirem i płatkami chilli. Cebula powinna zmięknąć ale nie zbrązowieć.
2. Dodać pietruszkę pokrojoną w kostki o boku 1-2 cm. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu ok 10 minut co jakiś czas mieszając.
3. Dolać bulion warzywny i goździk, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze ok 15 minut aż pietruszka zmięknie.
4. Dodać mleko kokosowe, sok i skórkę z cytryny i zblendować na jednolitą konsystencję. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wrzątku. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
5. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Przepis dodaję do akcji: