Przepis na chleb gryczany na drożdżach od Atelier Smaku. Ostatnio sporo podróżuję (mało zatem czasu na eksperymenty w kuchni) a taki domowy, bezglutenowy chleb to dla mnie prawdziwy skarb. Jestem w stanie przeżyć w każdym gluteno-przepełnionym środowisku
Chleb gryczany świetnie smakuje z dodatkiem czarnuszki lub kminku, w zależności od tego, który dodatek preferujecie. Dzięki ziemniakom trzyma wilgotność kilka dni (co w przypadku chlebów bezglutenowych należy do rzadkości).
SKŁADNIKI (na 1 duży bochenek)
– 3 średnie ziemniaki
– 30 dag mąki gryczanej
– 20 dag skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
– 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
– łyżeczka soli
– łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
– 300 ml wody
– 5 dag świeżych drożdży
KROKI
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach i przestudzić.
2. Zalać ciepłą wodą i zmiksować. Dodać drożdże, cukier i ponownie zmiksować.
3. Oddzielnie wymieszać mąki, sól, dodać ziemniaki z drożdżami, zmiksować, dodać olej i ponownie zmiksować (ok. 10 minut).
4. Ciasto przelać do formy i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
5. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w 200 stopniach około godziny aż skórka będzie chrupiąca.
6. Przechowywać zawinięty w lnianej ściereczce.
Mam pytanie tymi drożdżami to chyba jakaś pomyłka 25 dag nie 5 dag miał by być?
Oczywiście 5 dag, już poprawione. Dziękuję!
I jaką foremka wymiary?
Duża keksówka: 25 cm x 11 cm