Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z mąki migdałowej

Pyszne ciasto czekoladowe o delikatnym smaku pomarańczy i migdałów. Nie tylko na Święta :-)

czekoladowe ciasto new3 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 2 nieduże pomarańcze

– 200 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)

– 200 g nierafinowanego cukru trzcinowego

– 6 jaj

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 50 g kakao

– opcjonalnie: gorzka czekolada na polewę

KROKI

1. Pomarańcze w całości włożyć do garnuszka, zalać wodą i gotować przez 2 godziny na niewielkim ogniu pod przykryciem. Po wyłączeniu odlać wodę i całkowicie wystudzić pomarańcze. Najwygodniej jest zrobić to dzień wcześniej.

2. Ugotowane pomarańcze (w całości ze skórą) włożyć do malaksera i zmiksować na lekką pulpę z wyraźnymi kawałeczkami skórek.

3. Do malaksera dodać pozostałe składniki, zmiksować do połączenia. Nie należy miksować zbyt długo (dobrze by małe cząsteczki skórek były widoczne). Tak przygotowane ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180 °C przez ok. 50 min.

4. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą.

Przepis Nigelli Lawson.

czekoladowe ciasto new2 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *