Bardzo lubię proste dania ze strączków i warzyw, z aromatycznymi przyprawami. Poniżej kolejna propozycja na cieciorkę.
SKŁADNIKI
– 1/2 szklanki suchej cieciorki
– kilka wodorostów wakame (opcjonalnie)
– 4 marchewki
– 1 pietruszka
– garść rodzynek
– 3 łyżki niehomogenizowanego jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
– 2 cm świeżego imbiru
– sok z 1/2 cytryny
– łyżka słodkiej papryki
– 2-3 łyżki mielonego kuminu
– 1 łyżeczka kolendry rozbitej w moździerzu
– 1 łyżka sosu sojowego Tamari (bezglutenowy)
– 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
– sól
KROKI
1. Cieciorkę namoczyć na noc. Gotować w świeżej wodzie aż zmięknie, mniej więcej po 20 minutach gotowania dodać wakame, pod koniec gotowania można posolić.
2. Marchewkę i pietruszkę drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze. Imbir zetrzeć lub drobno posiekać
3. Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa, rodzynki, imbir, obficie posypać kuminem i odrobiną soli. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
4. Dodać ugotowaną cieciorkę i wodorosty, sok z cytryny, jogurt, kolendrę, słodką paprykę, Tamari i całość poddusić jeszcze 10-15 minut.
5. Podawać z pełnoziarnistym ryżem, najlepiej o okrągłych ziarnach lub kaszą.