Niektórzy nie lubią cykorii. Do tego grona zalicza się mój mąż, więc szukam sposobów na oszukanie jego kubków smakowych. Dzisiaj cykoria z owocami i orzechami – przepis poniżej. W tym połączeniu gorycz cykorii jest ledwo wyczuwalna, przytulona do orzeźwiających pomarańczy i okryta słodkimi rodzynkami i żurawiną. Przekonajcie się sami
SKŁADNIKI
– 3 główki cykorii
– 2 pomarańcze
– 1 różowy grejpfrut
– 1 duże jabłko
– garść rodzynek
– garść suszonej żurawiny
– pół szklanki orzechów (włoskie, nerkowce, migdały)
– opcjonalnie: pestki dyni
– sok z cytryny
– oliwa
– szczypta soli
KROKI
1. Cykorię przekroić wzdłuż, wyciąć głąb, przekroić ponownie wzdłuż i poprzecznie w paski.
2. Pomarańcze i grejpfruta obrać, oczyścić z białych skórek i podzielić na kawałki wielkości kęsa.
3. Jabłko pokroić na kawałki wielkości kęsa (nie obierać) i pokropić sokiem z cytryny.
4. Orzechy i pestki dyni lekko podprażyć (najlepiej oddzielnie) na suchej patelni i jak tylko zaczną wydzielać zapach, przesypać do miseczki.
5. Przygotować dressing z 1 części soku z cytryny, 2 części oliwy i odrobiny soli. Najwygodniej składniki wymieszać w małym słoiczku (zakręcam taki słoiczek i potrząsam mocno aż uzyskam jednolitą emulsję).
6. Wszystkie składniki wymieszać, polać dressingiem i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Cykoria z owocami i orzechami potrzebuje czasu, żeby wszystkie smaki się połączyły.