Gryczana tarta z botwinką

Dzisiaj zapraszam na bezglutenową tartę z botwinką i sosem beszamelowym bez nabiału. Bardzo udana ta tarta z botwinką, wspomnę przy okazji. U mnie dwa pęczki botwinki, gdyż botwinkę pochłaniam w dużych ilościach i im więcej jej tym bardziej szczerzę się na myśl o konsumpcji. Ale jeżeli jesteście umiarkowanymi wielbicielami botwiny, jeden duży pęczek w zupełności wystarczy.

 

TartaBotwinka3 (1 of 1)

 

Niekiedy trudno jest dokładnie wyśledzić źródło inspiracji i wskazać konkretny przepis. W przypadku tej tarty okazało się to dość łatwe. Przepis na spód to lekko zmodyfikowana wersja przepisu na pizzę od smakoterapii, a pomysł na sos beszamelowy na bazie makaronu kukurydzianego od Asi z sojaturobię.

 

TartaBotwinka1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na tartę o średnicy 26 cm)

– 1 szklanka zmielonej kaszy gryczanej niepalonej (mąki gryczanej)

– 1 szklanka ciepłej wody

– 20 g świeżych drożdży

– łyżka syropu ryżowego lub innego

– łyżeczka oregano

– 1/2 łyżeczki tymianki

– szczypta soli

– 2 pęczki botwinki

– 1,5 szklanki kukurydzianego makaronu

– 300 ml mleka roślinnego

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1 łyżeczka czarnej soli

– 4 płaskie łyżeczki agaru

– 10 łyżek wody

– 2 łyżki oleju kokosowego

– świeżo zmielony pieprz

– koperek

 

TartaBotwinka2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać syrop ryżowy, 2 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. Dodać resztę mąki, sól i zioła i wymieszać. Dolać resztę wody, tak żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją. objętość.

3. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i odstawić. Botwinkę umyć, oczyścić z wąsów, buraczki pokroić na wąskie plasterki, łodygi i liście posiekać.

4. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć plasterki buraczków, po kilku minutach dodać pokrojone łodygi. Przykryć i dusić około 25 minut. Dodać pokrojone liście i jeszcze chwilę dusić aż botwinka będzie miękka.

5. Ciasto przelać do okrągłej foremki i odstawić na bok aż zacznie rosnąć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i zwiększyć temperaturę do 200. Po około 20 minutach spód powinien być gotowy.

6. Agar zmiksować z 10 łyżkami wody i odstawić. Makaron zblendować z mlekiem, gałką muszkatołową, czarną solą. Dodać agar i ocenić konsystencję. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodać więcej wody.

7. Spód posmarować połową sosu, na nim ułożyć botwinkę (odsączoną), na wierzch resztę sosu i ponownie włożyć do piekarnika na około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wstrzymać się z krojeniem na 5-7 minut.

8. Przed podaniem oprószyć pieprzem i posypać świeżym koperkiem.

 

 

1 Komentarz:

  1. właśnie rozważam w głowie, czy bezglutenowo i wegańsko to nie za dużo na raz, ale tarta wygląda przepysznie. chyba się skuszę póki jest botwinka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *