Pomysł na lekki, warzywny obiad. Danie jednogarnkowe – kasza jaglana z brokułami, marchewką, pieczarkami. Aromatyczne, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Sięgam po ten przepis kiedy mam niespodziewanych gości wątpiących w to, że na diecie opartej na warzywach i bezglutenowych zbożach można smacznie zjeść. To niepozorne danie zdobyło już żołądek niejednego niedowiarka. A ja uwielbiam je za krótki czas przygotowania i minimalną ilość uwagi, której wymaga. Poniżej przepis – kasza jaglana z brokułami i marchewką.
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– 1/2 brokułu
– 1 marchewka
– 1 średnia cebula
– 6-7 pieczarek
– 2-3 cienkie plasterki imbiru
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– szczypta tymianku
– szczypta kardamonu
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– łyżka płatków suszonej papryki
– 600 ml bulionu warzywnego
– łyżka oleju kokosowego
KROKI
1. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać drobno posiekaną cebulę, po chwili dodać drobno pokrojony imbir i przyprawy i mieszając przesmażyć (około 2 minut).
2. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, a po chwili marchewkę (pokrojoną w plasterki lub połówki plasterków).
3. Wlać bulion warzywny i dodać przepłukaną kaszę jaglaną. Zmniejszyć płomień i przykryć.
4. Po około 7 minutach dodać brokuł podzielony na różyczki i dalej całość gotować pod przykryciem. Jeżeli bulion został wchłonięty przez kaszę, można dodać niewielką ilość wody.
5. Danie będzie gotowe po około 20 minutach od dodania kaszy.
czy dodając normalnego oleju smak będzie dużo gorszy?
Nie wiem jak ze smakiem, ale danie będzie mniej zdrowe
Zamiast dodawać olej/smażyć na oleju poddusiłabym wszystko na wodzie i pominęła olej w ogóle
Super przepis. Jednogarnkowy (ja wykorzystałam największą patelnie), zdrowy, pachnie wyśmienicie i super smakuje. Plus za dobrze dobrane przyprawy (lubię wyraziste smaki, więc dałam ich ciut więcej i jest mega!)