Kitri to niekosztowne danie z fasolki mung, ryżu i warzyw. Wszystkie składniki gotuje się razem tworząc piękną, kolorową paćkę. Proste w przygotowaniu, rozgrzewające i aromatyczne. Najwspanialsze z jesiennymi warzywami, przyrządzajcie teraz, kiedy pomidory mają jeszcze smak
SKŁADNIKI (dla tłumu)
- 200 g fasolki mung w całości lub polówkach (polecam w połówkach, szybciej się gotuje i nie ma zielonych skórek w gotowym daniu, fasolka w połówkach, czyli mung dal, na zdjęciu obok papryczki)
- 200 g ryżu (u mnie pełnoziarnistego)
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokułu
- 2-3 marchewki
- 4 średnie pomidory
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 2 papryczki chilli (świeże lub suszone)
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego kuminu
- 2 łyżeczki kurkumy
- sok z 1/2 cytryny
- 1,5 litra wody
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- świeżo zmielony pieprz i sól
- natka pietruszki do posypania
KROKI
- Fasolkę mung i ryż umyć na sicie i odsączyć (można już na tym etapie wymieszać ryż z dalem).
- Warzywa umyć, podzielić na różyczki lub pokroić na kawałki podobnej wielkości.
- W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, wsypać drobno pokrojone chilli i imbir, następnie zmielony kumin, przyprawy mieszać a po kilku sekundach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i różyczki kalafiora.
- Warzywa smażyć kilka minut, po czy dodać fasolkę mung i ryż, dolać wodę, kurkumę i doprowadzić wszystko do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut co jakiś czas mieszając.
- Dodać pokrojone w kostkę pomidory i brokuły w różyczkach. Gotować jeszcze 10 minut aż brokuły lekko zmiękną. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą.