Dziś coś dla miłośników klusek i innych dań mącznych. Całkowicie bezglutenowe, za to z pysznym masełkiem szałwiowym. Smacznego
SKŁADNIKI
– ziemniaki
– skrobia kukurydziana
– mąka ryżowa
– sól
– masło klarowane
– kilka listków świeżej szałwii
KROKI
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i rozdziabać widelcem.
2. Dodać skrobię kukurydzianą i mąkę w proporcji 1:1 (tyle, ile wezmą ziemniaki) i wyrobić ciasto.
3. Uformować wałki i pokroić w kopytka. Ugotować w lekko osolonym wrzątku. Od wypłynięcia 1-2 minuty i odcedzić.
4. Rozpuścić masło klarowane i dodać świeżą szałwię. Smażyć aż liście się przyrumienią na niewielkim ogniu. Polać kluski i zajadać