Pasta z pieczonej dyni i nerkowców

Co jeszcze można zrobić z dyni? Na przykład pyszną pastę kanapkową :-)

DyniaPasta1 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 8 łyżek puree z pieczonej dyni

– 1/2 szklanki nerkowców

– łyżeczka zmielonego kuminu

– natka pietruszki

– świeżo zmielony pieprz

– sok z cytryny

– opcjonalnie: łyżeczka mleka kokosowego (tłustej części)

DyniaPasta2 (1 of 1)

KROKI

1. Przygotować puree z dyni: dynię pokroić na kawałki (bez pestek), posmarować rozpuszczonym olejem kokosowym zmieszanym z łyżką syropu roślinnego i piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Upieczone kawałki zblendować (bez skóry, chyba że mamy hokkaido).

2. Nerkowce namoczyć na 1-2 godziny, odsączyć i zblendować.

3. Połączyć puree z dyni z pastą z nerkowców i doprawić kuminem, sokiem z cytryny, pieprzem, ewentualnie mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Świetnie smakuje posypana natką.

Wariant: oprócz dyni upiec bataty i zmiksować oba warzywa na puree.

DyniaPasta3 (1 of 1)

DyniaPasta4 (1 of 1)

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni organizowanego przez Beę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *