To moja ulubiona pora roku, kiedy stragany uginają się od pomidorów, papryk, jabłek i masy innych warzyw i owoców. Mam nadzieję, że również korzystacie z tych dobrodziejstw.
SKŁADNIKI
– 1/2 szklanki kaszy gryczanej (lekko prażonej)
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 pomidor
– natka pietruszki (według upodobań, u mnie dużo)
– garść pestek słonecznika
– garść niesolonych orzeszków ziemnych
– garść świeżej bazylii
– oliwa lub ulubiony olej tłoczony na zimno
– sok z cytryny
– odrobina słodu roślinnego (1/2 łyżeczki)
– opcjonalnie: łyżeczka musztardy lub tahini
KROKI
1. Kaszę ugotować w szklance wrzątku do wchłonięcia wody.
2. Orzeszki ziemne i słonecznik uprażyć oddzielnie na suchej patelni.
3. Pomidora, paprykę i natkę drobno pokroić i zmieszać z przestudzoną kaszą, orzeszkami i pestkami.
4. Przygotować dressing z 1 części soku z cytryny i 2 części oliwy (opcjonalnie z dodatkiem musztardy) i odrobiną słodu.
5. Wszystko razem wymieszać, polać dressingiem i posypać bazylią.
pyszne Aga
uratowałaś dziś mój obiad!