Bardzo fajna propozycja na śniadanie od Atelier Smaku. U mnie wzbogacone o cynamonową nutkę. I oczywiście ciepłe.
SKŁADNIKI
– szklanka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
– 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej (polenty)
– garść rodzynek
– garść żurawiny
– kilka suszonych daktyli, fig, moreli (niesiarkowanych)
– po garści migdałów, orzechów laskowych i włoskich
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– duża szczypta szafranu
– standardowa szczypta zmielonego kardamonu
KROKI
1. Do lekko podgrzanego mleka dodać przyprawy i posiekane bakalie. Zagotować na małym ogniu.
2. Dodać kaszkę kukurydzianą i mieszać aż zgęstnieje.
3. Atelier Smaku proponuje podanie na zimno po wystudzeniu w foremce. U mnie najlepiej sprawdza się lekko przestudzone ale nadal ciepłe. Przed konsumpcją można polać ulubionym syropem roślinnym, ale moim zdaniem jest wystarczająco słodkie.