Kolejny przepis na dynię, którą o tej porze roku warto włączyć do jadłospisu. Bardzo szybki przepis z książki „Kuchnia wegetariańska z fantazją”.
SKŁADNIKI
– 500 g dyni (bez skóry)
– 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
– 1 średnia cebula
– opcjonalnie: ząbek czosnku
– 1 łyżeczka owoców jałowca
– świeżo zmielony pieprz
– sól
– 2 łyżeczki dobrej jakości octu jabłkowego
– natka pietruszki
KROKI
1. Obraną dynię i cebulę pokroić w kostkę. Owoce jałowca rozbić w moździerzu.
2. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, drobno posiekany czosnek i owoce jałowca.
3. Dodać bulion, dynię, pieprz i sól i gotować na mniejszym ogniu pod przykryciem aż dynia zmięknie (około 15 minut).
4. Doprawić octem i posypać posiekaną natką. Podawać z makaronami, plackami, smażonym tofu, warzywami na ciepło.