SKŁADNIKI (dla tłumu)
– 1 średni kalafior
– 1 długi ogórek
– 2 pęczki koperku
– 3/4 szklanki nasion słonecznika
– sok z cytryny
– oliwa
– 1/2 łyżeczki syropu z agawy
– pieprz, sól, sumak
KROKI
1. Kalafior przelać wrzątkiem, podzielić na większe różyczki i pokroić w cienkie paseczki.
2. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni często mieszając.
3. Ogórek obrać i zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać.
4. Przygotować dressing: do słoiczka wlać sok z cytryny i oliwę w proporcji 1 część soku i 2 części oliwy. Dodać syrop z agawy, sól, pieprz, sumak. Zakręcić słoiczek i mocno wstrząsnąć.
5. Surówkę polać dressingiem i obsypać sumakiem.