Pyszna, sycąca zupa z czerwonej soczewicy. Doskonale rozgrzewa, kiedy za oknem chłody.
Kolejność dodawania składników zgodnie z pięcioma przemianami.
SKŁADNIKI
– 2,5 litra wrzątku
– 1 łyżka kurkumy
– 4/5 średnich ziemniaków
– 2/3 średnie marchewki
– 1 duża cebula
– 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
– 1 łyżka kminku rozbitego w moździerzu
– 2 garstki tymianku
– pieprz
– 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
– sól
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– świeży tymianek lub natka do posypania
KROKI
- Do wrzątku dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w średniej grubości plasterki. Doprawić suszoną papryką, tymiankiem, kminkiem, pieprzem.
- W tym czasie cebulę drobno pokroić i zeszklić na tym, na czym lubimy (ja najbardziej na klarowanym maśle).
- Zupę posolić i dodać czerwoną soczewicę – tyle, żeby niewielka warstwa wody przykrywała warzywa i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, kurkumę i zeszkloną cebulkę.
- Podawać ze świeża natką pietruszki lub tymiankiem.
Na podstawie tego przepisu